• In verband met de vele afgelastingen door Corona, staan deze nu onderaan deze pagina vermeld.

 • Met dank aan Fred van Dongen die iedere week op Facebook Dordt2222 prachtige verslagen schrijft van de Dordtse voetbalwedstrijden.

  Dordrecht – Het lukte RCD vanmiddag net niet de leiderspositie in de derde klas te pakken. In een rechtstreekse confrontatie moest het die eer laten aan gast Charlois SV dat onverdiend met 2-3 zegevierde en zich nu koploper mag noemen.

  Met wat sippe gezichten zochten de RCD’ers de kleedkamer op. Stilte heerste daar de eerste minuten. Maar toen de tongen eenmaal los kwamen leerde een snelle analyse dat de ploeg het verlies deels zichzelf kon verwijten.
  Spits annex routinier Octay Karaca, die vlak na rust RCD uit een strafschop op een 2-1 voorsprong bracht : ‘Er zit nog een beetje jeugdigheid in onze jonge ploeg. Dat speelt vooral in de persoonlijke duels. Maar dat is een zaak van groeien. Want we speelden zeker niet slecht. Toen we 2-1 voor kwamen moet het een kwestie van rust te bewaren worden. Maar door onnodig balverlies krijg je de 2-2 achter de oren. En daarna pakt Rachid een stomme tweede gele kaart en moeten we met tien man verder. Dan wordt het pompen of verzuipen’.
  Het pleit voor het elan van RCD en de moed van trainer John de Wit dat de ploeg na de rode kaart weigerde het accent te verleggen naar het consolideren van de gelijke stand (2-2) om alsnog een punt te kunnen bijschrijven op de balans. Dat past kennelijk niet in de filosofie van de technische voorman die ondanks een man minder via twee wissels verse aanvalskrachten binnen de lijnen bracht in de vorm van Lars Pieters en ‘stormram’ Mark Tromp. Het scheelde weinig of De Wit had z’n durf beloond gezien. Met een doos vol fortuin ontkwam Charlois SV aan een nieuwe achterstand. Geluk kenden de bezoekers in die fase niet alleen defensief maar ook aanvallend. Een kwartier voor tijd kreeg RCD binnen de zestien de bal niet goed weggewerkt en dat bleek achteraf noodlottig. Charlois profiteerde genadeloos (2-3).
  Oktay Karaca: ‘Ook dat was een stomme goal’. En de weer regelmatig dreigend opkomende vleugelverdediger Ralph Amperse over dat trieste moment: ‘Onnodig die 2-3. Niemand bij ons dacht er even aan de bal gewoon weg te roeien Terwijl je dat toch altijd in je verdediging moet doen als je met een man minder staat.. ‘
  Met enige teleurstelling in de stem concludeerde Ralph die ook vandaag weer een toonbeeld was van wilskracht en onvermoeibaarheid: ‘Zonde en ook onnodig als je zo verliest’.
  *Constructief
  Ondanks de nederlaag bleef Oktay Karaca constructief over de mogelijkheden van dit jonge RCD: ‘Er zit rek in deze ploeg. Vergeet niet dat we vandaag Jeroen Snoek en Wesley Schrauwen, twee vaste waarden op het middenveld, misten Hun vervangers hebben het goed gedaan. Het team heeft ook aangetoond dat het conditioneel wel goed zit. Als het elf tegen elf was gebleven had het zonder meer anders gelopen’. Spits-routinier Oktay vond dat hem een tweede doelpunt was ontnomen. ‘In het begin werd een kopbal afgekeurd wegens buitenspel. Dat was het beslist niet’. Heel in de verte zag Oktay toch nog een pluspuntje aan de onnodige nederlaag. ‘Er werd wel erg gauw gezegd dat we titelkandidaat zijn…’, voegde hij heel kort maar veelzeggend aan zijn analyse toe.
  *Kunstgras
  Het duel op het kunstgrasveld waar RCD naar was uitgeweken omdat de grasmat de hevige regenval van de voorbije uren niet had kunnen verwerken, verveelde geen moment. Met ploegen die voor de winst én de daaraan verbonden bonus in de vorm van de koppositie gingen. Het lichte veldoverzicht van Charlois in het eerste half uur was bedrieglijk. Behoudens wat hoekschoppen wisten de gasten uit Rotterdam-Zuid niets te creëren. Het enige siddermoment aan RCD-kant was een riskante onderschepping van Tim Frank binnen de eigen zestien. Via de paal belandde de bal in de veilige handen van doelman Marco Weggemans. Juist toen RCD het initiatief leek over te nemen leed de ploeg op het middenveld onnodig balverlies met dramatisch gevolg in de vorm van de 0-1. De Dordtse ploeg verwerkte die tegenslag voorbeeldig, zocht de aanval weer op en zag een treffer wegens twijfelachtig buitenspel afgekeurd worden. Op slag van rust kreeg de positieve dadendrang een beloning. Uit een hoekschop van Ralph Amperse kopte Kevin Steensma de verdiende 1-1 binnen.
  *Ondernemend
  Ook in het tweede bedrijf weigerden beide ploegen het accent naar de verdediging te verleggen. Met het spitsenduo Oktay Karaca en Kai Advocaat, gevoed vanuit het middenveld en via de opkomende vleugelverdedigers, bleek RCD de meest ondernemende formatie. Het resteerde al na acht minuten in een verdiende voorsprong. Na een hoekschop van rechts constateerde de scheidsrechter hands van een van de Charlois-spelers. Ondanks irritant en volstrekt onnodig gemekker van Charlois-kant belandde de bal op de stip. Oktay Karaca liet zich de buitenkans niet ontglippen: 2-1. Helaas stond het luttele minuten later weer gelijk, opnieuw door een slordigheid van RCD-zijde.
  RCD liet zich er niet door uit het offensieve ritme halen maar kende halverwege de tweede helft een fikse tegenvaller. Volstrekt onnodig maakte Rachid Zenzen op een onbeduidende plek hands. Het betekende zijn tweede gele kaart met als consequentie dat RCD het laatste kwart met tien man moest doorbrengen. Het weerhield de thuisploeg en de trainer in bijzonder er niet van op jacht te gaan naar een nieuwe voorsprong door in de personen van Lars Pieters en Mark Tromp verse aanvalskrachten in te zetten. Met de nodige mazzel ontsnapte Charlois SV enkele malen aan een nieuwe Dordtse voorsprong.. Waarna in de 35ste minuut het geluk helemaal de zijde van de Rotterdammers koos met een cadeautje in de vorm van de 2-3.
  Bij RCD bleven ze na afloop nog heel lang mijmeren van ‘als die rode kaart niet was gevallen…’