• Zondag speelde RCD 1 de bekerwedstrijd tegen SC Emma.
  Fred van Dongen schreef een wedstrijd verslag en in AD de Dordtenaar stond ook een verslag.

  *Strijdend RCD laat penalty liggen en verliest cupderby met 1-0.
  Door Fred van Dongen
  Dordrecht - ‘Ja dat zou leuk zijn als we in de volgende bekerronde GSC/ODS treffen’, sprak Emma’s Enes Ak na afloop van de gewonnen bekerderby met vierdeklasser RCD (1-0) een wens uit die door veel van zijn ploeggenoten werd gedeeld. Enes tekende voor de enige en dus winnende treffer waardoor Emma (derde klas) met de maximale negen punten uit drie duels bekerpoulewinnaar werd. En zich daarmee net als stadgenoten Oranje Wit, DFC en GSC/ODS plaatste voor de knock-out-fase van het bekertoernooi.
  Vorig seizoen droeg Enes nog het tenue van de gewenste tegenstander. Vanwege zijn beroep verhuisde hij naar Emma omdat GSC/ODS besloot over te stappen naar het zaterdagvoetbal.
  Na de vooruitblik waagde Enes Ak zich aan een terugblik op de cupderby van vanmiddag waarin hij kort na rust toesloeg met de winnende goal. ‘Het was een leuke pot, vooral in de eerste helft. Na rust speelden wij wat slordiger. In de eerste helft hebben we veel kansen gehad, hadden we ook moeten scoren. Maar ik moet zeggen dat hun keeper echt zijn dag had!’
  Die keeper, RCD’s Gianni van Buuringen, verrichtte zowel voor als na rust tal van schitterende reddingen en werd door velen zodoende uitgeroepen tot RCD’s man van de wedstrijd. Gianni bleef er zoals gebruikelijk bescheiden onder. ‘Inderdaad heb ik het lekker druk gehad. Mooi maar ik heb niets aan die complimenten want bij het eindsignaal stonden wij wel met lege handen. Jammer ook dat wij halverwege de tweede helft een strafschop onbenut lieten. Als die er in was gegaan was het 1-1 geworden en dan weet je het maar nooit. Zij kunnen dan zenuwachtig worden en dat had in ons voordeel kunnen werken…’
  *’Ja als as als…’
  Niettemin oordeelde Gianni dat de uitslag terecht was. ‘Zij waren voetballend beter. Toch hadden we zeker vier keer moeten scoren…’ RCD’s Jelle van der Veken, stuwende kracht vanuit het middenveld, lag na afloop enkele minuten op het kunstgras te zonnebaden terwijl de zon niet scheen. Jelle speelde vorig seizoen nog voor Emma maar besloot in de zomer over te stappen naar RCD. Hij constateerde dat ‘Emma nog steeds een kwalitatief goed team heeft’. Jelle wilde niet al te lang stilstaan bij de door aanvoerder Oktay Karaca gemiste strafschop die voor het kantelen van de derby had kunnen zorgen. Jelle: ‘Ja als die er in was gegaan. Maar ja, als als als… Tsja het zat er vandaag niet in en dan ben je best wel teleurgesteld. Het was overigens best een leuke open pot van beide kanten’.
  De bekerderby verveelde geen moment omdat beide ploegen met offensieve bedoelingen aan de aftrap verschenen. RCD moest winnen om zich als poulewinnaar te kwalificeren voor de knock-out-fase, voor Emma volstond een gelijkspel. Het zit echter niet in het huidige DNA van Emma om op de nul te spelen waardoor een open duel ontstond met kansen over en weer. Verdedigend stond het in de openingsfase bij Emma wat onwennig door het ontbreken van vaste waarde Thomas Vigelius. De betere kansen waren niettemin voorbehouden aan Emma waarbij Gianni van Buuringen zich onder de Racing-lat weer eens kon onderscheiden met fraaie reddingen. Het moet gezegd worden dat het aluminium hem af en toe hielp. RCD liet zich ook niet onbetuigd waardoor Gianni’s collega Serhan Tenekecioglu zich ook enkele keren kon presenteren als betrouwbare sluitpost.
  *Brandweerman
  Kort na rust nam Emma alsnog de leiding via een attente Enes Ak (1-0). Waardoor Emma gelegenheid kreeg zich op haar favoriete bezigheid van de omschakeling te richten. RCD moest risico’s nemen en zag hoe Gianni van Buuringen zich steeds meer ontpopte tot de ideale brandweerman bij noodgevallen. Met die wetenschap zette RCD nog een mentaal tandje bij met Oktay Karaca en Obaida Qurea als spitsen die vooral werden gevoed door Jelle van der Veken. Het resulteerde in wat halve kansen én een strafschop nadat Obaida was gevloerd. Oktay joeg de bal echter vanaf de stip ruim over de lat… Een mentale tik die RCD niet meer te boven kwam.
  *De andere poulewedstrijd tussen Dubbeldam en TPO Moerdijk werd afgelast omdat TPO niet voldoende spelers op de been kon brengen. Voor de stand maakte dat niets uit, beide ploegen waren al uitgeschakeld voor de poulezege.
  -Eindstand poule: SC Emma 3-9, RCD 3-4, Dubbeldam 2-1, TPO 2-0.
  17-09-2023 SC Emma1 - RCD 1 1-0